تعریف واترپمپ و کاربرد آن

واترپمپ قطعه‌ای کوچک بوده که اهمیت آن بسیار است. نام دیگر این قطعه، پمپ آب یا water pump است. از وظایف اصلی این قطعه می‌توان به خنک نگه داشتن خودرو در تابستان وعدم یخ‌زدگی در تابستان اشاره کرد . این قطعه به صورت مداوم مایع رادیاتور را به سوی موتور خودرو پمپاژ می‌کند تا از بالا رفتن حرارت موتور در هنگام کار کردن جلوگیری نموده و مانع جوش آوردن موتور گردد. موتور خودرو به هنگام کارکردن، دمای بسیار بالایی در حدود ۲۵۰۰ درجه سانتی‌گراد را تولید می‌کند. برای کارکرد بهینه، دمای موتور باید در محدوده ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتی‎‌گراد نگه داشته شود.

واتر پمپ معمولاً به وسیله تسمه تایم حرکت میکند اما گاهی تسمه کمکی که به پولی سر واتر پمپ وصل است موجب حرکت آن می‌شود. به همین دلیل تعمیرکاران خودرو معمولاً پیشنهاد می دهند که با هر بار تعویض تسمه تایم، واتر پمپ نیز تعویض گردد، چون دسترسی به هر دو قطعه سخت و هزینه تعویض آن بسیار بالاست.

اگر به موقع خرابی واتر پمپ رسیدگی نشود موجب ایجاد خسارت و خرابی در واشر سرسیلندر و موتور خودرو خواهد شد، بنابراین بهتر است علائم خرابی واتر پمپ را بدانیم و با بررسی آن از ایجاد هزینه‌های گزاف تعمیرات واشر سر سیلند و موتور خودرو جلوگیری نماییم.

با هر بار روشن شدن موتور، واتر پمپ نیز شروع به کار کرده و مایع درون رادیاتور را به سمت موتور پمپاژ می کند و مایعی که حاوی آب و ضدیخ است، درون سرسیلندر و پوسته موتور به گردش درمی‌آید. حرارت موتور جذب مایع شده و در نتیجه دمای آن بالا می‌رود که برای خنک شدن باید به رادیاتور باز گشته تا پس از  خنک شدن، مجدداً به سمت موتور بازگردد.

چون وظیفه واتر پمپ برقراری گردش دائمی آب در موتور است تا زمانی که موتور خودرو روشن است باید کار کند، معمولاً کارخانه‌های سازنده، آن‌ها را با طول عمر بالا می‌سازند. البته ممکن است برخی از واتر پمپ‌ها خیلی عمر نکنند و از آنجایی که خرابی این قطعه از خودرو، مشکلات متعددی از جمله خرابی واشر سرسیلندر و موتور خودرو را به دنبال دارد در نتیجه باید سریعاً به تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد.

از آنجایی که آب در درون واتر پمپ در جریان است بنابراین آب بندی آن اهمیت دو چندان دارد چرا که در صورت خرابی آب به پشت قطعه نفوذ کرده و باعث خرابی بلبرینگ ها و در نهایت منجر به قفل شدن واتر پمپ خواهد شد. برای همین در پشت این قسمت یک سوراخ قرار می‌ دهند تا با خرابی فیبر و فنر و در نتیجه عبور آب از آن به سمت بلبرینگ، آب از این سوراخ بیرون بریزد و راننده را از خرابی آن مطلع کند.

یکی دیگر از مواردی که نشان دهنده ی خرابی واتر پمپ است اکسید شدن پره های داخل آن است و از آنجایی که واتر پمپ دائماً در تماس با آب قرار دارد به مرور زمان دچار فرسودگی می‌ شود که این اتفاق نیز در طولانی مدت باعث کاهش دبی آب در واتر پمپ، چرخش آب کمتر و در نتیجه گرم شدن موتور می شود. استفاده مداوم از ضد یخ که نقش ضد‌ خورندگی نیز دارد، از پوسیدگی و سوراخ شدن پره‌ های واتر پمپ میتواند جلوگیری کند.

بنابراین زمانی که دمای موتور به شدت بالا می رود و فن خنک کننده خودرو نیز دائماً مشغول کار است اما آمپر دمای ماشین پایین نمی آید باید به سرعت واتر پمپ خودرو را بررسی کرد. به علاوه اینکه یکی از شایع ترین علائم خرابی این قطعه مهم نشتی آب و وجود قطرات مایع در اطراف آن است.

همچنین وجود صدای اضافی یا صدایی شبیه به ساییدگی نیز می تواند نشانه ای برای پایان عمر واتر پمپ خودرو باشد در ضمن همواره توجه داشته باشید که روشن شدن چراغ هشدار دهنده دمای موتور روی صفحه کیلومتر شمار نیز هشداری است که بررسی وضعیت واتر پمپ را به شما یادآوری می کند.